Temperatur och vattenhaltsmätning

Bakgrund och Historik

Det är viktigt att ha översikt och kontroll vid lagring av spannmål. Temperaturförändringar kan ske snabbt och leda till kvalitetsförsämring och även ekonomiska förluster. Vårt första System Agrarius utvecklades på 70-talet (se bilder). Den nuvarande versionen är ett förbättrat och mer flexibelt system som kan byggas ut efter era önskemål och ger er som lantbrukare möjligheten att kvalitetssäkra skörden. På många mindre till medelstora anläggningar sker lagring utan övervakning, man löser istället problemet genom övertorkning (inte sällan med olja som drivmedel). Det är en både kostsam och tidsödande process. Agrarius Elektroniks övervakningssystem är därför en investering i både ekonomi och miljö. Och dessutom ger det dig som producent kontroll över din skörd!

Vattenhaltsmätning av spannmål är svårt då en rad faktorer påverkar resultatet. Ett prov består viktmässigt till största delen av torrsubstans t.ex. 1kg material med 14% vattenhalt består av 140g vatten och 860g torrsubstans. Vattnet kan vara ojämnt fördelat i ett parti. Variationer i ytfukt och kärnfukt i de enskilda kornen kan påverka resultatet. Mognadsgrad och kornstorlek i ett parti kan variera. I ett lagrat parti med spannmål påverkas ytskiktet även av den omgivande luftens fuktighet. Med andra ord är mätsituationen sällan enkel och stabil.

Den sedan länge etablerade metoden för vattenhaltsmätning är vägning och torkning av provet enligt en viss procedur. Denna metod ligger till grund för kalibrering av elektriska och optiska mätmetoder. Metoden är dock förenad med en hel del svagheter. Man anger olika temperaturer (105C och 130C) kopplade till olika tidsintervall utan närmare hänsyn till det aktuella förhållandet. Det har visat sig att torkförloppet varierar mellan olika sädesslag och att även provets status (kärnfukt, ytfukt) kan ha betydelse. Hög ytfukt påverkar provet och leder i så fall till fel kärnvärde. Även det faktum att provet innehåller så kallat bundet vatten, dvs att den polära vattenmolekylen binder till andra molekyler i provet, kan ha inverkan.

Men för att man i praktiken ska kunna bedriva handel med spannmål på ett rationellt sätt har väg- och torkmetoden certifierats i de flesta länder och auktoriserade laboratorier har upprättats. Förutom att inte ta hänsyn till aktuella särförhållanden tar denna metod också ofta för lång tid för att kunna användas i pågående hantering av stora partier. Därför har en rad snabbmetoder, elektriska och optiska utvecklats.

På marknaden finns därför en mängd mätare som använder elektriska metoder (kapacitans, resistans) eller optiska metoder (NIR, NIT) som ofta är kalibrerade mot ugnsmetoden. Det finns mätare för både helkorn och malda prover. Tester av mätare gjorda av Lantmännen (20/11 2009) visar på stor spridning i resultat. I många fall är provmängden mycket liten och därför inte representativ för ett större parti. Man rekommenderas att ta ett flertal prover för att kompensera för detta.

Agrarius Elektronik har i sin utveckling av vår senaste vattenhaltsmätare tagit hänsyn till de svårigheter och problem som föreligger i verkligheten och använt den senaste mikroelektroniken. Detta har 2021 resulterat i den patenterade mätaren MCT-3. Den kan användas på två sätt, dels som ett för olika sädesslag förkalibrerat handhållet, fältmässigt instrument, dels för mätningar som baseras på volymvikt, då en medföljande våg användes. Begreppet volymvikt betyder täthet eller densitet för materialet och innebär en bredare användning för mätaren, dvs att den är tillämpbar även på andra material än spannmål.

KONTAKT

Agrarius Elektronik AB

Lindahls väg 1

26653 Vejbystrand

E-mail: info@agrariuselektronik.se

Tel: 072-157 75 93  

©Copyright 2022 Agrarius Elektronik AB